Gratis fragt til Danmark ved køb på over 650kr.
Gratis fragt til Danmark ved køb på over 650kr.

Kan det betale sig at være sig selv?

Kan det betale sig at være sig selv?
16. november 2017 Kristina Trolle

Hvert år på denne tid bliver jeg ked af det og lidt provokeret over at blive konfronteret med forlagsbranchens ihærdige forsøg på at tjene penge på folks dårlige samvittighed og manglende selvkærlighed og selvværd. I sidste uge blev jeg konfronteret med 2 forskellige nyudkomne slankebøger der lover et quick fix på 60 dage eller 1 størrelse ned i tøj på 1 måned. Det er simpelthen den samme plade i ny, photoshoppet indpakning, de spiller hvert år. Det hele er drevet af penge og handler ikke oprigtigt om at hjælpe mennesker. Vi lever i en verden hvor jeg nogen gange overvejer, om det overhovedet kan betale sig at være sig selv? Og om det overhovedet kan betale sig at dele, hjælpe og støtte? Grunden til at der bliver ved med at være et marked for den slags bøger, er ganske enkelt at de ikke virker. Hvert år udkommer der noget nyt, som kan skabe nyt håb i alle de kvinder, der drømmer om den tynde balletdanserkrop. De fleste af os er født med en HELT anden genetik, og end ikke alverdens træning og madplaner kan få os derhen, uanset om vi hopper på tungen fra nu af og til juleaften. Bøgerne virker ikke, fordi de ikke fortæller sandheden.

Sandheden er nemlig, at det ikke handler om mad eller viljestyrke, men om følelser. En følelsesmæssig sult kan IKKE stilles med mad. Det handler ikke om hvad vi spiser, men hvorfor vi spiser. Vi køber drømmen om balletdanserkroppen, fordi vi tror, at vi bliver lykkelige, hvis vi opnår den. Vi ved egentlig godt, at vi ikke kan opnå den, men vi køber alligevel drømmen. Hvorfor er det, at vi lever i et samfund, hvor tynd anses for at være bedre? Tynd ER ikke bedre, det er bare noget vi er blevet indoktrineret med igennem årene; det er vores opfattelse og IKKE sandheden. I vores samfund er tynd lig med kontrol og for tyk er lig med det modsatte. Sandheden er desværre også at forsider, der ikke er photoshoppede og proppet med klichéfyldte slagordsvendinger, der lover tynd og grønne skove på 5 minutter, sælger ikke.

Jeg har selv været hele møllen igennem på begge sider af historien, både som hende, der selv købte bøgerne og fulgte slankekurene i min spiseforstyrrede ungdom, og senere som hende, der var med til at sælge illusionen til andre.

Jeg kan ikke være med til det mere, og jeg er ligeglad med, at det betyder slut med artikler med mig i dameblade og bøger udgivet på traditionelle forlag. I sidste ende er det jo bare mit ego, der får et kortvarigt, selvsmagende løft, som hverken jeg eller alle de kvinder, der læser blade eller køber bøger kan bruge til en skid. Udover at blive fastholdt i en ond spiral, der aldrig slutter.

Jeg har helbredt mig selv for min spiseforstyrrelse. Det har taget mange år i terapi og en masse åndeligt arbejde med mig selv, og det var ikke altid kønt. Til tider følte jeg, at jeg gik i ring og aldrig ville løse det. Det er mange år siden nu. I dag er mit forhold til mad og min krop godt. Det er for det meste i balance, men vigtigst af alt det fylder intet for mig mere.

Der er 4 konkrete ting, der virkelig har virket for mig igennem årene, og det har jeg skrevet et separat blogindlæg om. Jeg kan kun anbefale at afprøve de 4 tips inden du bruger penge på endnu en uopnåelig slankebog med en photoshoppet forside og en forfatter der har været på kur inden billedet skulle tages. Jeg er ikke ude på at hænge nogen ud her, jeg har bare brug for at sige sandheden højt og erkender blankt, at jeg selv har været hende der gik på kur inden et photoshoot, så jeg vasker ikke mine hænder, jeg VED hvordan det føles og det føles forkert.

Kærligst,
Kristina

Læs mere: 4 tips til at slippe overspisning