Gratis fragt til Danmark ved køb på over 650kr.
Gratis fragt til Danmark ved køb på over 650kr.

Har du dømt nogen i dag?

Har du dømt nogen i dag?
10. januar 2018 Kristina Trolle

Kærlighed rummer og frygt dømmer. Den gode nyhed er, at du selv vælger om du vil leve i kærlighed eller i frygt.

Når vi dømmer, bagtaler eller kritiserer, forlader vi vores essens. Vi mister vores energi, fordi det vi gør, ikke stemmer overens med dem, vi egentlig er. Jeg har ofte oplevet nærmest at have tømmermænd efter at have bagtalt eller talt grimt om nogen. Selv de senere år har jeg haft relationer, som byggede på at nedgøre og bagtale andre. På trods af, at jeg udmærket vidste bedre, er jeg alligevel hoppet med på vognen, og gør det til tider stadig, hvis jeg ikke er vågen. Igennem årene er jeg blevet mere og mere bevidst om mekanismen, og jeg er klar over, at mit store ønske om accept, anerkendelse og, i sidste ende, kærlighed fra andre og mig selv, er præcis det, der driver mig til at falde tilbage. Det store ønske kan nemlig, som alt andet, blive for meget et ønske om at ville have og ikke om at ville give. Og så er det desværre ego’et, der er på spil.

For en del år siden mødte jeg en gammel ven, jeg ikke havde set i mange år. Da vi begyndte at tale, gik det op for mig, at det eneste vi havde at tale om var andre. Da jeg gik derfra havde jeg en indre følelse af at have været utro eller meget uærlig. Jeg havde været utro, utro overfor mig selv. Jeg var gået direkte ind i dommen og bagtalelsen for selv at kunne score nogle billige point fra en gammel ”ven”, som jeg ikke engang havde noget til fælles med. I dagene efter blev jeg modløs og tænkte over, hvor stor en del af mit liv, jeg havde beskæftiget mig med ligegyldig snak om andre. Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle ændre det. Men jeg vidste, at jeg skulle ændre det.

Det er så nemt at ryge med ind i dommen sammen med andre, for det giver et kick og en følelse af samhørighed og accept i det øjeblik det sker. Os mod dem. Lidt ligesom en brandert, det er sjovt mens det står på, men knap så sjovt dagen efter.

Ingen af os er hellige, og det er jeg i allerhøjeste grad heller ikke. Vi er mennesker, og mennesker begår fejl. Det første skridt mod en større oprigtighed både over for dig selv og overfor andre er at observere vores egen adfærd, at se hvad vi gør, og hvad det er drevet af. Når vi kan se det, så er der faktisk ikke så lang vej hjem. I starten, indtil det bliver indarbejdet som en vane, er det ligesom at sige nej til f.eks. sukker, fordi det ikke er godt for kroppen. Mange af os er bange for at gøre andre mennesker forlegne, hvis vi ikke går med på deres snak, og det kan være virkelig svært. Jeg har fundet ud af, at det bedste bare er at skifte emne eller fjerne fokus fra det.

Vi er alle sammen forbundet og stammer fra den samme kilde, livskraft eller energi. Det, nogen kalder det Gud. Det betyder, at hver gang vi dømmer en anden, dømmer vi også os selv. Da dette første gang gik op for mig, og jeg opdagede, at jeg faktisk ikke havde bestilt andet end at dømme mig selv og andre mennesker, blev jeg modløs og opgivende. Hele min verden var én stor dom. Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle kommunikere med andre, eller med mig selv for den sags skyld, uden at dømme, bagtale og kritisere.

Egoet er ideen om, at vi hver især er alene og ikke er forbundet, at det er alles kamp mod alle. Egoet lever i frygt og af frygt, og frygten dømmer, mens kærligheden tilgiver og rummer. For at forstå det, forestiller jeg mig to cirkler, den ene er frygt, og den anden er kærlighed. Jeg vælger selv, i hvilken cirkel jeg vil leve mit liv, og det eneste, det kræver at leve i kærlighed, er at træde ud af frygten og gå ind i den cirkel med kærlighed. Det lyder irriterende nemt, og det er det faktisk også. I den cirkel hvor kærligheden bor, er det ikke muligt at tage dommen med, eller at nægte at tilgive, så inden du kan komme derind, skal du lægge begge dele fra dig udenfor cirklen. Bare give slip på det. Hvad tjener det dig? Gør det dig glad? Hvad får du ud af at holde dig selv og andre som gidsler i domme, bagtalelse eller utilgivelighed? Giver det dig ro og fred i dit sind og i dit liv? Overgiv dig, og hav tillid til at alt hvad du skal bruge for at leve et liv i glæde findes, når du giver slip og træder ind i cirklen med kærlighed. Du vil hurtigt opdage, hvor meget energi du har brugt på at holde andre mennesker ansvarlige, eller på at dømme dem og ikke mindst dig selv. Energitab, der har drænet dig, og har gjort din fysiske krop tung, træt og måske syg.

Mit ego vil altid forsøge at finde fejl ved andre og ved mig selv, og det er meget nemt at blive suget med ind i illusionen om, at det egoet gør, er rigtigt og retfærdigt. Her hjælper mig allermest at minde mig selv om, at det kun er mit ego, der kan genkende andres egoer. Så når jeg har travlt med at udpege egoet i andre, ved jeg, at jeg har forladt min kærlighedscirkel og er røget direkte i favnen på mit eget ego ved at være gået tilbage til min frygtcirkel

Jeg har fundet ud af, at når jeg har behov for at dømme andre, er det faktisk et råb om kærlighed, der kommer fra mig selv. Dem, jeg dømmer, viser mig så klart, hvor i mig selv jeg ikke er hel, de aktiverer mine egne temaer, så når jeg opdager, at jeg dømmer andre, retter jeg blikket indad. Det er en gave, for det, eller den,

jeg dømmer, bøjer mine temaer og arbejdsområder i neon, så jeg ved, hvor jeg skal tage fat, hvor jeg stadig har noget at arbejde med. Og hvor det tjener mig bedst at kigge indad og ikke udad.

At kigge indad betyder ikke at blive deprimeret eller lukket, det betyder, at prøve at se på nogle af de temaer, dommeren i dig selv har bragt frem i lyset. Se på dem, se, hvordan de kan vendes til noget, der styrker dig, nærer dig og dermed andre. Hvordan negative domme, kan forvandles til positive affirmationer.

At kigge indad betyder heller ikke at rode rundt i gamle, sårede følelser eller bekræfte dig selv i, at det sørme også er synd for dig. Sig i stedet farvel til det, der ikke tjener lyset i dig eller lyset i andre. Det tjener både dig og verden bedst.