Gratis fragt til Danmark ved køb på over 650kr.
Gratis fragt til Danmark ved køb på over 650kr.

Er du spirituel?

Er du spirituel?
2. maj 2021 Kristina Trolle

Dette er nok et af de mest irriterende spørgsmål, der findes. Jeg kan dog heller ikke selv se mig fri for at stille spørgsmålet med jævne mellemrum – og vurdere mennesker på svaret.

Lad os få en ting på det rene: Vi er alle spirituelle mennesker. Det handler nok mere om, hvorvidt vi er bevidste om vores spiritualitet.

Hvad definerer et menneske, der lever spirituelt? Det er et stort spørgsmål, som jeg ikke er den rigtige til at svare entydigt på. Men for mig er selverkendelse, ydmyghed og nærvær meget vigtige komponenter i spiritualitet. Mange af os bruger et helt liv på at mestre netop dette. Det er ikke noget man lærer hen over natten.

Spiritualitet er ikke krystaller og røgelse, selvom det er udmærkede redskaber på rejsen. Spiritualitet er nok nærmere bevidstheden om, at der er meget mere til mennesket end kroppen og hjernen. En af grundpillerne i spiritualitet er, at vi er sat i verden for at lære noget. Hvis vi allerede vidste det hele, var vi her ikke. Vi er her for at lære at kærlighed er det eneste der findes, og det eneste der betyder noget. Det er lidt af en mundfuld at sluge, og endnu sværere at leve ud og omsætte i praksis. Derfor også noget der kan, siges det, tage mange tusind liv at lære. Pointen er, at hvis du vælger IKKE at lære, får du bare lektionen igen på et senere tidspunkt. Og det har mange os nok oplevet i vores liv, spirituelle eller ej.

Selv er jeg ikke nået dertil, hvor jeg kan sige, at jeg mestrer det. Jeg er på vej og på en dårlig dag ryger jeg tilbage til mit udgangspunkt. Jeg bliver altid skeptisk (hvilket er en pænt irriterende del af mit skorpion-DNA) når folk mener at have alle svarene, og i øvrigt har travlt med at kloge sig på både spiritualitet og andre menneskers liv.

Min veninde beskrev det på en fin måde forleden dag: Forskellen på klogskab og visdom er, at klogskab larmer, det gør visdom ikke. Måske kan hendes beskrivelse også bruges i sammenhæng med at ”være spirituel”. Spiritualitet larmer nemlig ikke – efter min mening. Spiritualitet har ikke brug for at gøre et væsen af sig og imponere. At være spirituel, er at være til stede og nærværende, og det gøres bedst i ro og kærlighed. Det, der driver det spirituelle, er hjertet. Ikke ord og grej.

Det er både godt og skidt med det spirituelle boom, der skyller ind over os i denne tid. På den ene side gør det mig lykkelig at flere mennesker vågner op til bevidstheden om hvem, de er og begynder at regne intuitionen med som et vigtigt målebarometer. På den anden side tiltrækker det også mennesker der opsnapper ”trenden” og bruger det til at tjene penge, være med på bølgen eller føle sig udvalgt. Der ER ingen udvalgte. Vi er alle udvalgte. Ingen er bedre end andre, og ingen er mere værd end andre.

Spiritualitet er ikke en trend. Spiritualitet er, som Lars Muhl siger, ældgammel, universel viden, som er tilgængelig for alle, der er villige til at gøre deres indre arbejde. At lære.