Gratis fragt til Danmark ved køb på over 650kr.

Den dybe vejrtrækning

Den dybe vejrtrækning
8. april 2020 Kristina Trolle

Undervurder ikke, hvilken påvirkning åndedrættet har på din krop. Det at trække vejret helt igennem, ned i maven og få ilt sendt ud i alle cellerne har en stor indflydelse på din sundhed og velvære. De fleste af os tager vejrtrækningen for givet. Den flyder jo automatisk, uden at vi behøver at tænke over det.

Inden jeg begyndte at dyrke yoga og lytte til min krop, trak jeg kun vejret ned i den øverste del af brystet, og det gør jeg stadig, når jeg ikke er bevidst om det eller er stresset. Stort set alle de mennesker, jeg har trænet igennem tiden, har haft en overfladisk vejrtrækning, da de startede hos mig. 

Her får du en guide med fire øvelser til den dybe vejrtrækning, hvad den kan gøre for dig og hvordan du aktivt kan bruge den i din hverdag.

For mig er det vigtigt, at øvelserne er lette at gå til. Jeg skal kunne lave dem, uanset hvor jeg er og uden at skulle ofre det den store tankevirksomhed. Ellers ved jeg, hvad der sker: Jeg får det ikke gjort… Jeg giver dig derfor her fire øvelser, som har virket for mig. Mærk efter, hvad der virker for dig ??  

Første øvelse: Træk vejret bevidst

Først og fremmest er det vigtigt, at du bliver mere bevidst og opmærksom på din vejrtrækning. Prøv at starte med fem gange om dagen at stoppe op og trække vejret bevidst ti gange. Sæt evt. fem “alarmer” på din telefon eller bind det op på en anden vane f.eks. når du har børstet tænder eller før du spiser et måltid. Du behøver ikke at tænke på teknik og form, men skal bare trække vejret og mærke efter, hvor i kroppen din vejrtrækning søger hen. Det eneste, du skal, er at observere. Intet andet. 

Anden øvelse: Helt ned i maven

Det er ret enkelt og effektivt at trække vejret ned i maven. De fleste mennesker, som ikke er bevidste omkring deres vejrtrækning, trækker vejret i halsen og i brystet. 

I begyndelsen, når du laver denne øvelse, er det en god idé at ligge ned. Jeg gør det altid om aftenen, inden jeg skal sove, da det hurtigt får mig til at falde til ro, selvom tankerne kører rundt i hovedet på mig, og jeg har uro i kroppen. Efterhånden som du bliver fortrolig med øvelsen, kan du gøre det overalt: Når du sidder på arbejdet, i toget eller venter i køen i supermarkedet. 

Læg dig på ryggen, og læg begge hænder på maven. Træk vejret ind igennem næsen, forbi halsen og brystet og dybt ned i maven. Mærk, hvordan maven løfter sig under dine hænder, og forestil dig, at din indånding rammer bunden af maven. Giv så slip, og lad lige så stille luften sive ud ad næseborene igen. Gentag øvelsen ti gange. I starten bliver sindet måske afledt efter et par runder, men så leder du bare kærligt og bestemt opmærksomheden tilbage til din vejrtrækning. 

I forhold til mad har jeg brugt vejrtrækningsøvelser meget. Jeg lavede på et tidspunkt en aftale med mig selv om, at hvis jeg skulle til at spise noget og kunne mærke, at det var mine følelser, der var sultne, så skulle jeg trække vejret ti gange og bagefter spørge mig selv om, hvad jeg virkelig havde brug for. Det var som regel ikke en hel kage eller en pose chips. Nogle gange kommer jeg frem til, at det lige netop er den pose chips, jeg har brug for, og så er det o.k., men det er sjældent. Oftest forsvinder lysten. 

Tredje øvelse: Gradvis udånding

Når du er blevet komfortabel med mavevejrtrækningen, kan du gå skridtet videre til gradvis udånding. I denne her øvelse er det bedst at ligge ned, da det kræver lidt mere koncentration. Træk vejret dybt ned i maven, og bliv ved med at trække vejret helt op i brystet, halsen og skuldrene. Hold vejret kortvarig. Giv derefter slip og lav en gradvis udånding – først i skuldrene, så i hals og bryst, og til sidst tømmer du maven for luft. I starten kan det være lidt svært at kontrollere udåndingen, men øv dig. Det kommer.

Fjerde øvelse: Hårde udåndinger

Denne øvelse er udrensende og kan laves på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af dagen. Luk øjnene, og træk vejret dybt ind igennem næsen og ned i bunden af maven. Udånd igennem munden, og når du føler, der ikke er mere luft tilbage, så puster du hårdt ud. Bliv ved, til du kan mærke, at lungerne er helt tømt. Gentag gerne øvelsen ti gange.

Åndedrættet er altså̊ essentielt. Det er bl.a. derfor, al yoga­ og meditationspraksis starter med åndedrættet, for vores vejrtrækning er den direkte vej til centralnervesystemet og dermed den direkte vej til at stilne den larm, der er i os og omkring os i form af tanker, følelser og stemninger, så vi endelig kan høre vores indre stemme, vores essens.

Det gode er, at åndedrætsøvelser kan laves hvor som helst og når som helst. De kræver ingen redskaber, ingen forudsætninger og ingen guru, de er med andre ord lige ved hånden og kan derfor også udføres i nødsituationer.

Hver gang du trækker vejret, forbinder du dig med din kerne og derved også med Gud/Universet. Tænk på din vejrtrækning som forbindelsen mellem din krop og din sjæl.

Kh. Kristina ❤️

Hvis du vil arbejde endnu mere med din krop og din vejrtrækning – afholder jeg Whole Body forløb i maj og et Whole Body forløb i juni. Det er et eksklusivt 4-ugers forløb i mit nye studie på Østerbro med max. 10 deltagere og med barretræning som primær fokus. Træningen er kombineret i halvanden times intens og effektiv træning, og afsluttes med meditation og afspænding. Alle kan deltage uanset om man har prøvet det før. Håber på at se dig ?